Slovenský Trip – Veľká a Malá Fatra z Hotela Impozant. Deň tretí

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=“3423″ img_size=“full“ alignment=“center“ lazy_loading=“true“][ultimate_spacer height=“40″][vc_column_text]Tretí deň sme sa rozhodli trochu oddychovať a vybrali sme sa po stopách histórie Strečna a Starhradu.

Po raňajkách sme nasadali do auta a vybrali sa rovno ku Kompe pod Strečnom. Naším prvým cieľom bol totiž Satrhrad a previezť sa kompou bolo príjemné a originálne spestrenie. Miestny „vedúci“ pán v pásikavom tričku, ktorý mal zjavne pripomínať morského vlka, postupne navigoval jedno auto za druhým, aby sme sa bezpečne dostali na toto jedinečné plavidlo. Cesta na druhý breh trvala len niekoľko minút, ale aj tak to bol zážitok, z ktorého sme boli patrične vytešení. Na opačnej strane rieky ideme ešte pár kilometrov autom až k turistickej trase, ktorá nás doviedla k zrúcanine Starého hradu.

Starhrad sa vypína na pravom brehu Váhu vo výške 475 m n. m. Historici odhadujú jeho vznik pred rokom 1235, teda do obdobia vlády Ondreja II. Názov Starý hrad dostal až po postavení Strečna, ktoré prevzalo jeho pôvodnú funkciu. Po krátkej prechádzke sa pred nami, medzi korunami stromov objavujú časti zrúcaniny. Ešte jeden krátky strmší výstup a boli sme na mieste. Pred nami boli rozpadávajúce sa múry a len torzo hradu, ktorý má dni svojej najväčšej slávy už dávno za sebou. Miesto, ktoré sme vystihli takmer bez jediného turistu dýcha históriou a pri prechádzaní medzi niekdajšími stenami hradných komnát, človek pocíti tak trochu smutnú nostalgiu. Nuž, nič netrvá večne a aj my sme sa po preskúmaní Starhradu vybrali navštíviť jeho nasledovníka, hrad Strečno. Skôr ako sme odišli, sme však našu návštevu museli zapísať do zošita v železnej schránke na strome. 🙂

Cestou späť ku kompe, sme si urobili malú zastávku pri Asfaltovom jazere. Ak ste si práve predstavili čierne prebublávajúce jazero, z ktorého sa dymí ako v horore, ste na omyle. V tomto prípade je to presne naopak. Jazero má krásnu modrú farbu a jeho okolie vás nevydesí, ale nadchne svojou krásou. Tyrkysovo sfarbené jazierko vzniklo zatopením opusteného asfaltového lomu – jediného lomu na ťažbu prírodného asfaltu v Európe. Vedeli ste, že máme na Slovensku takýto unikát? Prírodný asfalt tu dnes možno vidieť počas teplých letných mesiacov, kedy vyteká z horniny na juhozápadnej stene lomu a vytvára nápadné čierne fľaky na hladine. Videli sme aj tento slovenský unikát a už smerujeme späť ku kompe, aby sme sa dostali k hradu Strečno. Ako vyzerá cesta Kompou pod Strečnom si môžete pozrieť tu: https://www.facebook.com/387045064698957/videos/589883608558461 

Podarilo sa nám zaparkovať priamo pod hradom a čakala nás pekná zbierka schodov, aby sme sa dostali až k hradným múrom. Ešte pred nimi sme sa ocitli v stredovekej dedinke Paseka, v ktorej je niekoľko malých domčekov s naozaj krásnym znázornením vtedajších príbytkov. Ako to tam vyzerá si môžete pozrieť v našom videu https://www.facebook.com/387045064698957/videos/318727232499018 .

Hrad Strečno sa nad riekou Váh vypína ako majestátny symbol moci a ochrany už takmer 700 rokov. Mohutné viacnásobné opevnenie na západnej a južnej strane – silné múry, veže, bastióny, 4 brány – urobili z neho najlepšie opevnený hrad na hornom Považí. Najznámejšou historickou osobnosťou, ktorá na hrade žila, je bezpochyby Žofia Bosniaková, manželka Františka Vešeléniho. Pre svoje dobré skutky a pomoc chorým a chudobným bola nazývaná aj Svätica zo Strečna. Zomrela ako 35-ročná v roku 1644. Keď po 45-tich rokoch našli cisárski vojaci jej telo v krypte na hrade, bolo takmer neporušené.

Ani tomuto miestu sa nedá uprieť elektrizujúca atmosféra, v ktorej cítiť všadeprítomnú minulosť. Prešli sme celým hradom tak ako nás navigovali sprievodcovia, pozreli sme si jednotlivé expozície, ale zakrátko nás prvýkrát počas nášho výletu zradilo počasie a spolu s ostatnými turistami sme sa poschovávali a čakali, kým opäť vykukne slniečko. Dážď čoskoro ustal, ale občasné dažďové kvapky a nie veľmi priaznivo vyzerajúca obloha nás trochu popohnali a náš výlet bol na konci.

Čakal nás skvelý večer v hotely Impozant. Vyskúšali sme hotelové fitko aj novučičký wellness, čakala nás opäť skvelá večera a deň sme ukončili spoločnou partičkou bowlingu.[/vc_column_text][dt_media_gallery_carousel image_border_radius=“0px“ project_icon_border_width=“0px“ arrow_bg_width=“36x“ arrow_border_width=“0px“ r_arrow_icon_paddings=“0px 0px 0px 0px“ r_arrow_v_offset=“0px“ l_arrow_icon_paddings=“0px 0px 0px 0px“ l_arrow_v_offset=“0px“ include=“3422,3423,3424,3425,3426,3427,3429,3430,3431,3432″][ultimate_spacer height=“40″][vc_video link=“https://www.youtube.com/watch?v=Kl8c4RI0RfM&t=35s“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator style=“shadow“ border_width=“3″ el_width=“80″][ultimate_spacer height=“40″][vc_raw_html]JTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJmYi1jb21tZW50cyUyMiUyMGRhdGEtaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbSUyRm1hZ2F6aW5yYWRhciUyMiUyMGRhdGEtbnVtcG9zdHMlM0QlMjI1JTIyJTIwZGF0YS13aWR0aCUzRCUyMjcwMCUyMiUzRSUzQyUyRmRpdiUzRQ==[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

Zdieľajte článok na sociálne siete