Začnite šetriť v kuchyni

Najčastejšie vyhadzujeme pečivo, zeleninu, ovocie a mliečne výrobky.

Či už je to zo strachu, nevedomosti alebo z našej pohodlnosti, často vyhadzujeme aj potraviny, ktoré si ešte zaslúžia druhú šancu. Niekoľkodňový chleba, prezreté ovocie alebo zvyšky po rodinnej oslave sa dajú využiť aj bez toho, aby ste sa vy sami cítili ako kontajner, ktorý musí zjesť aj to, čo mu nechutí. Práve naopak, chutné pokrmy sa dajú vykúzliť často aj z toho, nad čím by ste možno zlomili palicu.

 

Pečivo a chlieb

Plytváme s nimi najčasnejšie. Ak sa náhodou stane, že ho nakúpia viacerí členovia v domácnosti, neváhajte a rožky alebo aj chleba odložte do mrazničky. Chleba predtým nakrájajte, aby ste mohli vždy rozmraziť len toľko, koľko spotrebujete. Rozmrazené pečivo nie je čerstvé a vláčne ako priamo z pekárne, ale sú spôsoby, ako ho vylepšiť. Chlebíku vo vajci alebo domácim zapekačkám so syrom a šunkou predchádzajúci pobyt v mrazničke určite na chuti neuberie.

 

Rožky a žemle

Okrem krutónov či strúhanky môžete byť aj kreatívnejší. Rožky nakrájajte na tenké plátky a poukladajte na plech s papierom na pečenie. V miske zmiešajte olivový olej s cesnakom alebo inými bylinkami čí koreninami, jednotlivé plátky rožkov zmesou potrite, zapečte do chrumkava a máte chutnú maškrtu k domácemu kinu. Zo žemle vyberte striedku (tú môžete vysušiť na strúhanku) tak, aby vznikla „žemľová miska“. Vytrite ju maslom alebo olivovým olejom a asi na minútku zapečte. Potom do nej poukladajte kúsok syra alebo šunky, prípadne nakrájanú papriku a na vrch rozklepnite vajíčko. Pár minút zapečte a chutné a chrumkavé raňajky či olovrant sú hotové.

 

Sladké pečivo

Najjednoduchšie, ako ho využiť, je nechať ho usušiť, rozomlieť a trochou roztopeného masla použiť ako korpus na pečený alebo nepečený cheescake. Dopriať si však môžete aj francúzsky toast, čo nie je nič iné ako sladké pečivo vo vajíčku vysmažené na panvici. Pri jeho servírovaní popustite uzdu fantázii. Podávať ho môžete s medom, lekvárom, čokoládou a orechmi alebo s ovocím a šľahačkou. Ak vám zostalo sladkého pečiva viac, nakrájajte ho na väčšie kusy a vložte do zapekacej misy. V inej nádobe zmiešajte mlieko, vajcia, smotanu na šľahanie (množstvá primerane k množstvo pečiva), podľa vašej chuti doplňte škoricovým alebo vanilkovým cukrom, prípadne medom. Pripravenou zmesou zalejte nakrájané pečivo, nechajte odstáť niekoľko hodín, prípadne cez noc, aby sa „napilo“ a potom dajte všetko zapiecť. Servírujte s čerstvým ovocím, kompótom alebo s kopčekom zmrzliny. Ak ste fanúšikom experimentovania, vyskúšajte vyprážanú zmrzlinu. Z usušeného alebo aj polosuchého sladkého pečiva (rozdrveného) si s trochou mlieka a vajíčka vypracujte sladké cestíčko, dochutené podľa vás. Ešte predtým do potravinovej fólie zabaľte jednotlivé kopčeky zmrzliny, vytvarujte z nich guľky a nechajte ich samostatne stuhnúť v mrazničke. Potom jednotlivé kopčeky obaľte v cestíčku a obalené ich nechajte stuhnúť v mrazničke ešte raz. Takto obalenej zmrzline stačí len pár sekúnd v rozpálenom oleji (v hlbokej nádobe), získa zlatistú chrumkavú kôrku a vnútri to bude stále zmrzlina. Podávajte s ovocím či šľahačkou.

Ovocie

Zrelé banány časom získajú nelichotivú tmavú farbu, ktorá síce nepôsobí vábne, ale rozhodne nie je dôvodom na to, aby ste ich vyhadzovali, práve naopak. Ak, samozrejme, nie sú nahnité, zrelé banány sú oveľa sladšie a sú ideálne na prípravu banánového chlebíka, mafinov či sušienok. Vyskúšajte fantastický univerzálny recept, ktorý si môžete dotvoriť podľa vlastnej chuti. Polku veľkého masla a hnedý cukor (50 – 75 g, každý podľa chuti) spolu roztopte v kastróliku. V inej miske vidličkou rozpučte dva banány, pridajte dve celé vajíčka, premiešajte a potom pridajte maslo s cukrom. Následne pridajte polohrubú múku, malú, ale plnú lyžičku prášku do pečiva, tiež sódy bikarbóny a štipku soli. Množstvo múky prispôsobte tomu, aké ďalšie ingrediencie použijete. Do cesta môžete zamiešať aj ovsené vločky, určite nevynechajte nasekané orechy, hrozienka, brusnice a kúsky čokolády. Cesto na chlebík alebo mafiny, ktoré pečieme vo formách, môže byť trochu redšie, ak sa rozhodnete pre sušienky, cesto by malo byť hustejšie, aby ste mohli na plech umiestniť jednotlivé kôpky cesta zvlášť.

Našli ste zabudnuté jablko, ktoré už má zošúverenú šupku, nie je však zhnité a stále dobre vonia? Nevyhadzujte ho! Ošúpte ho, šupky rozmixujte a pokojne pridajte do cesta na sušienky spolu s ovsenými vločkami (zaliať horúcou vodou), orechmi, medom, iným sušeným ovocím a vajíčkom. Rozmixovanými šupkami spolu s keksíkmi a maslom vytvoríte tiež výborne ochutený korpus na nepečený cheescake. Ak ste už využili šupky, jabĺčko, ktoré už nie je také šťavnaté, pokrájajte, spolu s trochou vody a medu ho prevarte a môžete ho naservírovať k zmrzline či k pudingu. K jablkám tiež môžete pridať škoricový cukor a zmes použiť ako plnku do kysnutého alebo lístkového cesta. Zrolujte, pokrájajte, upečte a vykúzlite fantastické jablkovo-škoricové slimáky.

 

Zvyšky po rodinných oslavách

Ak vám ostalo napríklad pečené kura, mäsko oberte a môžete z neho pripraviť napríklad rýchle a chutné kuracie fašírky. Ešte rýchlejšia je kuracia nátierka. Rozmixujte mäso, pridajte neochutenú nátierku alebo krémový syr, dochuťte majonézou, ktorá sa po oslave určite nájde, soľou, korením, mladou cibuľkou. Servírovať ju môžete napríklad na zvyšnom pečive, ktoré predtým zapečiete do chrumkava. Obložené misy bývajú plné šunky, klobásky, salámy či syrov. Nemáte na to teraz chuť? Nevadí! Jednotlivé druhy od seba oddeľte a uložte do mrazničky. Ak sa rozhodnete napiecť rýchle slané pochúťky, ideálne vám poslúžia. Keď ich rozmrazíte, s troškou cibuľky (alebo aj bez) ich osmažte na panvici. Pripravenú zmes použite ako náplň do bochníčkov z kysnutého alebo lístkového cesta, potrite vajíčkom na vrch pridajte syr a upečte. Rovnako si môžete pripraviť aj slané slimáky s kúskami slaninky či klobásky, podľa toho, čo ste v mrazničke našli. Zapojte fantáziu a použite zvyšky na domácu pizzu, overené pizzové slimáčiky alebo si nimi spestrite rannú praženicu.

 

Najlepší recept na pagáčiky!

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 1 šľahačkovú smotanu, 2 vajcia, 1 CERU, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, 250 g tvrdého syru – použite všetky syrové zvyšky, najlepšie však údené a aromatické syry, 100 – 200 g zvyškov šuniek, najlepšie však klobásky, údeného maska, slaninky.

Postup: Syrové a šunkovo-klobáskové zvyšky rozmixujte alebo pokrájajte na malé kúsky. (Naozaj odporúčame rozmixovať.) Ceru nerozpúšťajte, ale nechajte dobre zmäknúť predtým, ako sa pustíte do pečenia. Ďalej je to už veľmi jednoduché. Všetky ingrediencie postupne zmiešajte v mise. Hoci sa vám bude zdať cesto spočiatku suchšie, nepridávajte vodu! Poriadne rozpracujte tuk, ktorý keď sa rozpustí, všetko spojí. Cesto nechajte aspoň hodinku v chladničke, potom ho vyvaľkajte a vykrajujte pagáčiky alebo praclíky. Podľa chuti ho ozdobte sezamom či syrom.

Zdieľajte článok na sociálne siete