Beh, cyklistika, turistika

[vc_row][vc_column][ultimate_spacer height=“40″][vc_column_text]Aké sú tie najväčšie benefity, ktoré nám prinášajú?

Pozitívny vplyv športu na naše telo aj myseľ je asi niečo, o čom netreba nikoho presviedčať. Každá športová aktivita má však svoje špecifiká a je potrebné myslieť aj na to, že nie všetky športy sú vhodné pre každého. Našťastie je z čoho vyberať, takže aj vy si určite nájdete to pravé. Na čo myslieť, keď s behom začínate? Čo všetko so sebou prináša cyklistika a aké sú výhody turistiky?

Beh

Kedykoľvek a kdekoľvek

Bežecký tréning si môžete dať naozaj kdekoľvek. Stačí vybehnúť z paneláku a môžete utekať, koľko sa vám zachce. Isteže, najkrajší beh a oveľa vhodnejší terén je v prírode, v lese, v parkoch, kde okrem čistého vzduchu načerpáte energiu z okolia. Behaním spoznáte miesta, na ktoré by ste sa možno inak nedostali, a ak áno, zrejme iba autom. Možno si to ani neuvedomíte, ale ak prebehnete po svojich 5 či 10 kilometrov vo svojom okolí, určite natrafíte na niečo, o čom ste ani nevedeli, že tam je. Platí to nielen doma, ale aj na dovolenke. O behu sa tiež hovorí ako o športe, ktorý nič nestojí. Na jednej strane áno. Dá sa povedať, že vám stačia tenisky, staré tepláky a tričko. Na druhej strane si treba uvedomiť, že potrebujete skutočne kvalitnú obuv, pretože dlhodobé behanie v nesprávnej obuvi môže mať za následok problémy s chodidlami, kĺbmi alebo aj s chrbticou. Okrem kvalitných tenisiek by ste mali myslieť aj na primeranú investíciu do funkčného bežeckého oblečenia, ktoré vám zabezpečí komfort a zdravie.

Správna technika

Váš beh by v prvom rade mal byť ľahký. Žiadne slonie dupanie a rozhadzovanie končatín na všetky strany. Vaše telo má byť pevné, ale nie strnulé. Trup by mal byť vzpriamený a veľmi málo predklonený. Hlava je v predĺžení trupu, nevystrkujte ju dopredu ani nezakláňajte. Ramená majte uvoľnené, nie kŕčovité, a nedvíhajte plecia. Ruky by mali byť ohnuté v 90-stupňovom uhle a vaše lakte by mali byť pri tele. Ak pumpujete lakťami príliš do strán, považuje sa to za brzdenie. Žiadne zatínanie rúk v päsť, aj prsty majte uvoľnené. Rukami udržujete rytmus nôh – pomáhate si tak. Brucho majte počas behu napnuté. Najmä jeho spodná časť vám pomáha pri vykonávaní bežeckého kroku a dvíhaní kolien. Pri nohách je ideálny stav, ak je váš bežecký krok ľahký. Prvou fázou by malo byť ohnutie nohy v kolene a následne sa pokrčeným kolenom ťahajte dopredu. Čím rýchlejšie bežíte, tým by vaše koleno malo ísť vyššie, aby ste dosiahli čo najdlhšiu letovú fázu. Ak sa venujete pomalšiemu klusu a máte pocit, že váš beh stále nie je ľahký, skúste skrátiť krok. Vaša noha by nemala dopadať príliš ďaleko pred telo a došľapovať by ste mali na vonkajšiu klenbu.

[/vc_column_text][vc_single_image image=“3770″ img_size=“full“ alignment=“center“ lazy_loading=“true“][vc_column_text]Na bicykli toho uvidíte viac

Beh a cyklistika majú mnoho spoločných benefitov, ale v niečo sa predsa líšia. Vášniví cyklisti totiž vedia, že na bicykli môžu pokojne prejsť aj celú krajinu. Prečo je cyklistika vhodná možno aj pre vás?

Dobrý tréning svalov

Pri bicyklovaní sa zapájajú všetky hlavné svalové skupiny. Ide o nenáročný šport pre ľudí v každom veku, na rozdiel od niektorých iných športov cyklistika nevyžaduje vysokú úroveň fyzických schopností. Väčšina ľudí dokáže jazdiť na bicykli už od detstva. Jazda na bicykli zvyšuje vytrvalosť, silu a aeróbnu kondíciu a ak budete mať vhodného parťáka alebo budete navštevovať množstvo krásnych miest, je pravdepodobné, že cyklistike ostanete verní. Je to jeden z málo športov, ktorý môžete zaradiť aj do bežného života, a v prípade, že to počasie dovolí, vymeniť kolesá auta za kolesá bicykla. Je to efektívne, zábavné, ekologické a aj ekonomické riešenie individuálnej dopravy. Bicyklovanie je hlavne aeróbna činnosť, čo znamená, že okrem nôh cvičí aj vaše srdce, cievy a pľúca. Budete dýchať hlbšie, viac sa potiť a mierne sa vám zvýši telesná teplota, čo zlepší vašu celkovú kondíciu. Aj v prípade, že vaším cieľom nie je naberanie množstva svalovej hmoty, bicyklovanie posilňuje viaceré svaly, okrem nôh (predná časť stehien, lýtka) aj ruky, ktoré sa síce nehýbu, no svaly v nich pracujú (hlavne bicepsy a tricepsy). Bicyklovanie posilňuje aj hlboký stabilizačný systém, teda core, ktorý počas jazdy udržiava telo v správnej polohe.

Nenamáha kĺby

Na rozdiel od behu alebo chôdze nedochádza počas aktivity k nadmerným otrasom, a preto ju môžu vykonávať aj ľudia s nadváhou alebo tí, ktorí už majú poškodené kĺby a pohybové aktivity ako beh im robia problémy. Cyklistika patrí medzi málo pohybových aktivít, ktoré omnoho menej zaťažujú oporno-pohybový aparát. Rekreačná cyklistika je cyklická aeróbna aktivita. Jej základným prvkom je cyklický pohyb dolných končatín po presnej, stále rovnakej dráhe.

[/vc_column_text][vc_single_image image=“3771″ img_size=“full“ alignment=“center“ lazy_loading=“true“][vc_column_text]Turistika

Možno ste to ani nevedeli, ale Slovensko spolu s Českou republikou je svetovou veľmocou v počte kilometrov značených turistických trás. Na Slovensku máme viac ako 15 000 kilometrov turistických chodníčkov, prostredníctvom ktorých môžete spoznávať krásy našej krajiny. Sme teda ideálnou destináciou na to, aby ste svoje turistické schopnosti preverili. Hoci chôdza je asi jedným z najmenej náročných športov, chôdza v horskom teréne vyžaduje nielen prípravu, ale aj kondíciu. Ak však trasu vyberiete a prispôsobíte vašim aktuálnym schopnostiam, určite si ju užijete.

Chôdza, podporená účinkami prírodného prostredia, je jedným z najlepších spôsobov prevencie depresívnych stavov a úzkosti. Už 90-minútová prechádzka znižuje úroveň nepokoja. Ak sa dokážete počas turistiky odpútať od moderných technológií, zabudnete na sociálne siete a hlasnú hudbu v slúchadlách, podporíte svoju schopnosť sústrediť sa a eliminujete riziko mentálnych ochorení. Pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu, obzvlášť v spoločnosti rodiny a priateľov, pomáha aj po duševnej stránke. Prídete na iné myšlienky, mnohé veci možno prehodnotíte a po niekoľkých hodinách sa vrátite do života možno s úplne iným postojom.

Hlavne s rozumom

Určite nikoho neprekvapí, že turistika môže byť aj zradná. Práve kvôli tomu, že sa turistika môže javiť ako nenáročná, môže nastať množstvo problémov. Najčastejšie sa vyskytujúce chyby pri turistike sú preceňovanie svojich schopností, nedostatočná príprava na pohyb v prírode, nesprávne držanie tela, nevhodná obuv a oblečenie, nekvalitný pitný režim a strava, ktoré v lepšom prípade znížia komfort pri pohybe v prírode, v tom horšom skončia dehydratáciou, pľuzgiermi na nohách, spálenou pokožkou či nepríjemnými zraneniami.

Čo majú spoločné

Akákoľvek športová činnosť, ktorej sa budete pravidelne venovať, bude mať rozhodne priaznivý dopad na vaše telo, zdravie aj myslenie. O imunite snáď ani nemusí byť reč, zlepšenie kondície, strata váhy, následná úprava tlaku a cholesterolu, to všetko sa dá dosiahnuť aj veľmi rýchlo, ak do svojho bežného života zaradíte pravidelnú športovú aktivitu.

Šport vám zrýchli metabolizmus, spevní telo a prebytočný tuk zmizne. Pomôže vám však nielen pri formovaní postavy, ale zabezpečí, že budete veselí a spokojní! Je to naozaj tak. Hoci sa pri ňom zničíte, endorfíny, ktoré vás zaplavia, nedovolia negatívnym myšlienkam, aby vás prevalcovali. Navyše keď na sebe zamakáte a splníte svoje stanovené ciele, pomôže to aj vášmu nastaveniu mysle a sebavedomiu. Ak potrebujete motiváciu, podporu a niečo, čo by vás vyhecovalo k lepším výkonom, pridajte sa do komunity zberačov medailí a zažite spolu s nimi leto plné výziev.[/vc_column_text][vc_single_image image=“3772″ img_size=“full“ alignment=“center“ lazy_loading=“true“][vc_column_text]Foto: 3x Pixabay.com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator style=“shadow“ border_width=“3″ el_width=“80″][/vc_column][vc_column][/vc_column][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Zdieľajte článok na sociálne siete