Kolagénový BOOM, recept na pevnú pleť

Kolagén spravil v kozmetickom priemysle veľký prevrat. Niet sa čomu čudovať, nachádza sa tiež prirodzene v našej pleti a práve jemu vďačíme za to, že naša pokožka vyzerá mlado, pocitovo pevná a elastická. Vekom sa však vytráca. A keďže nikto z nás sa nechce pozerať na to, ako naša pleť starne, musíme ho pokožke nejako dopĺňať. Ako na to, porozprávala Henrieta Martinková, expertka na výživu pleti a prémiovú prírodnú kozmetiku ANNEMARIE BÖRLIND.

 

O bielkovine, ktorá nás drží “pohromade“

Kolagén je najbežnejšou bielkovinou v ľudskom tele, nenachádza sa iba v koži, ale aj v zuboch, chrupavkách a kostiach. „Je to proteín, ktorý je tiež známy ako „štrukturálny proteín“ a je hlavnou zložkou spojivového tkaniva. Tieto proteíny tvoria pevnú sieť v strednej vrstve pokožky spolu s elastínovými vláknami. Čím viac vlákien poskytuje podporu, tým je naša pokožka pevnejšia. Jednou zo zvláštnych vlastností kolagénu je, že dokáže v pokožke uchovávať veľa vody, čo ju pomáha udržať pevnú,“ začína rozprávať expertka, ktorá už vyše desať rokov spolupracuje so špičkovými kozmetickými vedcami, börlindskými laboratóriami sídliacimi na území Čierneho lesa v Nemecku. Jedným dychom dodáva, že, žiaľ, prirodzené zásoby kolagénu začínajú v pleti klesať, už okolo dvadsiatky. „Je to pokles zhruba o 1 percento ročne. A možno sa to nebude všetkým páčiť a dobre počúvať, no výskumy potvrdili, že fajčenie, konzumácia alkoholu alebo UV žiarenie tento rozklad stabilnej kolagénovej štruktúry podporuje ešte viacej. Deje sa to “za pomoci“ voľných radikálov. Tvár spočiatku upúšťa od svojich mladistvých kontúr, začínajú sa vytvárať jemné vrásky najskôr v oblasti čeľustí a potom aj na lícach,“ opisuje Henrieta Martinková.

 

Elixír krásy a etické otázniky

Po tom, ako veda a viaceré výskumy odhalili, že jednou z ciest ako sa vysporiadať s ubúdajúcim kolagénom v pleti je dodávať ho externe, vrhli sa gigantické kozmetické firmy do produkcie najrôznejších krémov a sér s obsahom tejto zázračnej zložky. Najbežnejším a najlacnejším zdrojom kolagénu sa stali telá hovädzieho dobytka, ošípaných a rýb. Netrvalo však dlho a biznis so živočíšnym kolagénom narazil na vážne problémy. Ukázalo sa, že molekuly kolagénu zo zvierať sú príliš veľké na to, aby prenikli do pokožky a naplnili tak svoju úlohu. Kolegovia z börlindských laboratórií to opisujú takto – je to ako hádzať loptičku o stenu a čakať, že prenikne na druhú stranu. Skrátka, tadiaľto cesta nevedie. A hoci sa v konvenčnej kozmetike najčastejšie využíva solluble collagen (rozpustný kolagén) alebo aj hydrolyzed collagen (upravený na menšie molekuly), ani tak to na stimuláciu vlastnej tvorby kolagénu nestačí, a dokonca, môže spôsobovať alergické reakcie“, vyratúva z nevýhod živočíšneho kolagénu Martinková. Červenou mávajú tomuto druhu kolagénu v kozmetických prípravkoch aj zástancovia etických a morálnych hodnôt. Využitie mŕtvych tiel živočíchov pre kozmetické účely sa im nepáči a dožadujú sa iných, vegánskych riešení.

 

Rastlinný kolagén je nový fenomén

„Tu sa stali veľmi nápomocné práve štúdie špičkových laboratórií, ktoré sa zaoberajú skúmaním prírodných látok a prírodnej kozmetiky. Svojimi objavmi a skutočne nemalými investíciami do vedy nejedenkrát dokázali obhájiť svoju pozíciu na masívnom trhu. Ten ich preto začal brať vážne a nielen ako nejakú alternatívu,“ prezrádza Martinková i čosi zo zákulisia náročného beauty biznisu. Neúnavná práca vedcov v labákoch ukázala, že kolagén z rastlín – Natukolagen (z ang. prekladu Natucollagen), má ľudskej koži najbližšiu molekulárnu veľkosť, je pleti prirodzenejší a preto má aj veľmi účinný a ľahký prienik do kože. Tento vegánsky Natukolagen, sa získava biotechnológiou, z kukuričných, sójových a pšeničných bielkovín, v kombinácii s proteínom z lupiny bielej. Ide o výsostne prírodný produkt, ktorý prekvapil aj ďalšou superschopnosťou – nielenže efektívne nahrádza už chýbajúci kolagén, ale stimuluje tiež tvorbu vlastného kolagénu v pokožke a to je objav, ktorý pre moderný, ekologický a aj spoločensky zodpovedný kozmetický priemysel znamená mnoho,“ dodáva expertka na záver.

 

 

Popis foto:

Textúra Natukolagenu, teda kolagénu z rastlín je extrémne jemná a vláčna.

 

Popis ďalších foto:

Štúdie skúmali jeho účinky a využitie v oblasti tváre, očného okolia, pier, krku a dekoltu. Po dokončení výskumu bol Natukolagen uvedený na trh s prírodnou certifikovanou kozmetikou ako prevratná novinka.

 

Zdroj: ANNEMARIE BÖRLIND.

Zdieľajte článok na sociálne siete