A toto ste o horčici určite nevedeli

Pridávame si ju k jedlám a ani netušíme, ako veľmi nášmu organizmu pomáha. Horčica patrí medzi najstaršie koreniny, ktorými sa ľudstvo liečilo. Jej mimoriadne účinky na ľudský organizmus si uvedomovali už starí Rimania, ktorí vo svojich spisoch spomínajú túto pochutinu spolu s tráviacimi problémami. Horčica je bohatým zdrojom zdraviu prospešných minerálov. Vápnik, mangán, meď, železo, selén a zinok sú len niektoré z nich. Poznáte všetky zdravotné benefity horčice?

 

Horčica biela je jednoročná rastlina, ktorej žltý kvet dorastá do výšky jedného metra. Plodom horčice bielej je šešuľka (niečo ako struk), ktorá je plná horčičných semienok, ktoré sa potom zbierajú na ďalšie spracovanie. Horčičné semienka v sebe ukrývajú až 30 % tuku, to z horčice (produktu) robí mierne štipľavú pastu. Horčica je výsledným produktom spracovania horčičného semena s hroznovým muštom a octom. Práve horčičné semeno je ten malý zázrak, na ktorom je celá výnimočnosť založená.

Vitamíny, ktoré horčičné semeno obsahuje:

  • Vápnik, ten pomáha budovať kosti a zuby, meď je potrebná pri výrobe červených krviniek
  • Železo je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek a bunkového metabolizmu
  • Medzi ďalšie patria vitamíny A, B, C, E a K, minerálne látky ako horčík, železo, zinok, sodík a omega 3 mastné kyseliny
  • Navyše svojou výraznou ostrou chuťou dokáže prehriať organizmus, lieči zažívacie problémy, zápchy, hemoroidy, reumu, bolesti kĺbov.

Praktické využitie horčice

Okrem už vyššie spomínaných pozitívnych účinkoch horčice na ľudský organizmus, uvedieme viacero, ktoré by mal každý vedieť.  Horčičné semienka podporujú trávenie.  Keďže sú horčičné semienka skvelým zdrojom vlákniny, prirodzene tak napomáhajú tráviacemu traktu pri samotnom akte trávenia potravín. Vláknina je ľahko rozpustná a veľmi účinná. Pochopiteľne to má v konečnom dôsledku pozitívny vplyv aj na samotné vyprázdňovanie. Druhým hlavným benefitom je zdravá pokožka. Horčičné semená majú vďaka svojmu obsahu skvelé účinky na kritické zápalové autoimunitné ochorenia. Semená pôsobia na pohyb zdravých enzýmov, ktoré podporujú liečebné účinky pri kožných chorobách.  Horčičné semená sú prospešné pre ženy v období menopauzy. Horčík a vápnik podporujú zdravie kostí v spojitosti s opotrebovaním počas menopauzy. Vápnik znižuje riziko vzniku osteoporózy u starších žien.

Nezameniteľná kráľovská horčica

Slovenská horčica z Liptovského Mikuláša sa už desaťročia teší veľkej obľube Slovákov. Na Liptove sa začala vyrábať už pred 60 rokmi a spoločnosť Snico ju vyrába tak, ako ju poznáme dnes už dlhých 17 rokov. Ich hlavnou plodinou pre výrobu je horčičné semeno. Napriek tomu, že pestovanie tejto plodiny  je na Slovensku  reálne – je ho nedostatok. Primárnymi dôvodmi sú peniaze a pôda. Chýbajú mechanické stroje ako sú čistička či triedička, ktoré by spracovali plodinu na požadovanú kvalitu. Proces výroby komplikuje aj fakt, že kvôli nedostačujúcej kvalite nie je možné využiť semeno pri výrobnom procese, nakoľko nároky na kvalitu horčičného semena sú príliš vysoké. Z týchto dôvodov sú nútení dovážať tento produkt zo zahraničia.

Jedným z dôvodov prečo sa slovenskí pestovatelia odvracajú od pestovania horčičného semena, ako aj iných plodín, je aj systém dotovania, ktorý, bohužiaľ, podporuje vznik monokultúr. Na druhej strane Ministerstvo poľnohospodárstva nezaznamenalo od poľnohospodárov žiadosti na dotácie pre pestovanie horčičného semena. Kvôli vyššej rentabilite sa pestovanie orientuje na úzky okruh plodín, čo je z dlhodobého hľadiska neudržateľné. Riešením sú dlhodobé systémové opatrenia a úprava podnikateľských a podporných podmienok v sektore agropotravinárstva na Slovensku.

Zdieľajte článok na sociálne siete