Veľká noc bez jedla? Neexistuje!

Jar máme za dverami, čo znamená teplé počasie a príchod Veľkej noci. Už od nepamäti sa považovala oslava tohto sviatku  za vítanie nového ročného obdobia. Litre vody lejúce sa na hlavy žien, šibačka a čo je najhlavnejšie – kvantá dobrého jedla. Jedlo sa stalo akýmsi novým symbol Veľkej noci a to nielen u nás, ale aj vo svete.

 Spojené kráľovstvo

Tradície v Spojenom Kráľovstve sú trochu iné inde vo svete. Súčasťou osláv Veľkej noci sú rôzne festivaly či nezvyčajné športové podujatia. V niektorých z dedín tohto štátu sa konajú preteky v príprave  palaciniek.  Ľudia  medzi sebou súťažia, pričom hádžu cesto na panvici do vzduchu a snažia sa ho chytiť. Komu palacinka padne na zem, prehráva. Toto podujatie sa koná na Fašiangový utorok a tradícia siaha až do roku 1445. Víťaz podujatia dostane len palacinky.

Francúzsko

V malom meste menom Haux, ako súčasť veľkonočnej tradície, sa kuchári stretávajú, aby na hlavnom námestí uvarili obrovskú omeletu vyrobenú z tisícok vajec. Po dovarení sa táto pochutina podáva miestnym obyvateľom na ochutnávku. Je to tradícia posledných troch desaťročí. Predpokladá sa, že túto tradíciu začal Napoleon, keď požadoval, aby jeho vojakom, ktorí prechádzali krajinou, pripravili veľkú misku vajec. Omeleta je každým rokom väčšia a väčšia. Len v minulom roku sa na výrobu použilo vyše 10 000 vajec!

Taliansko

Veľkonočná brioška nazývaná aj „Colomba di Pasqua“ je najoceňovanejším z klasických sladkostí patriacich k tradíciám Veľkej noci v Taliansku. Torta v tvare holubice je vyrábaná najznámejšou sicílskou cukrárňou. Tradičné verzie vystriedali kreatívne kreácie, avšak cesto ostáva v jednom jednoduchom vzorci: múka, maslo, cukor, vajíčka, doplnené kandizovaným ovocím a mandľovou polevou. Toto tradičné jedlo sa konzumuje na piknikoch či rodinných obedoch ako sladký dezert.

Španielsko

Azda najznámejšie veľkonočné jedlo Španielska je Mona de Pascua. Môžete ho počas tohto sviatku vidieť na každom stole. Preklad slova ,,mona“ pochádza zo starého marockého slova dar. Je to okrúhly piškótový koláč alebo v tvare šišky, ktorého vrchnú časť zdobia čokoládové alebo uvarené vajíčka či farebné ozdoby. V Španielsku je tradíciou, že krstní rodičia tento pokrm darujú na Veľkonočný pondelok svojim krstným deťom a počet vajec na vrchu koláča zodpovedá veku krstného dieťaťa.

 Slovensko

Piškótové cesto v tvare barančeka, plnka, koláče či majonézový šalát – každý to pozná. Tradičné jedlo, ktoré sa pripravuje na Slovensku každý rok je veľmi dobre známe. Vyprážané rezne, klobásky, syry či grilované steaky sú už dlhoročnou tradíciou, ktorá nesmie chýbať na stole v každej domácností. U nás a vo svete sú tradície  počas týchto sviatkov iné, jedno máme však spoločné – množstvo jedla, ktoré dokážeme skonzumovať. Pozor na to, aké jedlo zmiešate a koľko toho skonzumujete. Tráviace problémy sa môžu objaviť naozaj kedykoľvek a nikdy neviete čo vám ,,nemusí sadnúť“. Nenechajte si pokaziť Veľkú noc podobnými ťažkosťami! Ak neviete, ako si v takýchto prípadoch pomôcť, siahnite po Vyprošťováku od spoločnosti Vitar. Obsahuje zásaditú látku hydrogenuhličitan sodný, ktorý má schopnosť neutralizovať kyseliny, a práve preto sa odporúča ho užívať pri spomínaných problémoch. Nájdeme ho v obchodných reťazcoch alebo na www.vitar.sk

Zdieľajte článok na sociálne siete