Aby leto v dome nebolo príliš horúce

Ani v dobre izolovaných domoch nie je možné stráviť horúce leto v prijateľných tepelných podmienkach, t. j. okolo 18 °C v spálni a pod 25 °C v ostatných izbách. Pomôcť môže klimatizácia, ale náklady na ochladenie vzduchu môžu byť mnohonásobne vyššie ako náklady na kúrenie. Vonkajšie tienenie okien je preto rozumným riešením. To platí aj pre strešné okná, pre ktoré spoločnosť VELUX ponúka tri typy vonkajších tieniacich doplnkov – vonkajšiu roletu, markízu či ľahkú vonkajšiu roletu.

Vonkajšie tienenie je často podceňovaným prvkom exteriéru domu. Účinok vonkajších tieniacich doplnkov VELUX pri ochrane pred slnkom a teplom spočíva v efektívnej prevencii. Ak slnečné lúče nemôžu ohriať sklenené okná (zvonku), nemôžu ďalej odovzdávať teplo a ohrievať vzduch v interiéri. Vnútorné žalúzie alebo rolety túto schopnosť nemajú, takže regulujú len svetlo prichádzajúce cez okná.

Vonkajšie tienenie VELUX chráni interiér pred teplom a vždy ponúka niečo navyše – svetelnú clonu, ochranu pred hlukom a poveternostnými podmienkami, zabezpečenie proti vlámaniu či pohodlnejšie ovládanie – diaľkovým ovládaním, prostredníctvom mobilnej aplikácie VELUX App Control alebo automaticky pomocou senzorov systému VELUX ACTIVE with NETATMO. Tie neustále monitorujú vnútornú teplotu, vlhkosť a úroveň CO2 a inteligentné algoritmy podľa nameraných hodnôt automaticky otvárajú alebo zatvárajú strešné okná či sťahujú alebo vyťahujú žalúzie.

Ničím nerušený spánok

Chceli by ste zaspávať v tme, ktorá by sa dala krájať? Nechcete byť v noci rušení zvukom padajúcich kvapiek dažďa alebo hlučným susedom, ktorý vonku oslavuje? Potom by ste mali zvážiť robustné vonkajšie rolety do spálne, ktoré poskytujú mimoriadne účinnú tepelnú ochranu počas celého roka – zabránia prehrievaniu v lete a znížia úniky tepla v zime. Umožnia úplné zatemnenie miestnosti a zároveň chránia strešné okno v zlých poveternostných podmienkach, tlmia vonkajší hluk spôsobený dažďom či krupobitím a poskytujú skutočné súkromie. Bezúdržbová konštrukcia roliet VELUX odolá aj tým najnáročnejším poveternostným podmienkam a pomáha chrániť okno aj pred vlámaním. Vonkajšie rolety sú vyrobené z vysoko odolného lakovaného hliníka v tmavosivej alebo svetlosivej farbe.

Solárne aj elektrické vonkajšie rolety VELUX sa ovládajú diaľkovým ovládaním a sú ideálnou voľbou nielen pre tých, ktorí majú strešné okná mimo dosahu, ale aj pre tých, ktorí chcú pohodlné ovládanie.

Nechajte horúčavu za oknom

Ak hľadáte produkt, ktorý v podkrovnom priestore udrží chladnejšiu klímu a zároveň  ho účinne zatemní, siahnite po ľahkých vonkajších roletách VELUX na solárny pohon. Sú vyrobené z pevnej polyesterovej tkaniny potiahnutej PVC a vystužené hliníkovými lamelami. Tkanina neprepúšťa svetlo, je odolná voči UV žiareniu a nepodlieha degradácii materiálu. Súčasne pomáha tlmiť hluk z dažďa, a to až o 7 dB.

Výhodou solárne poháňanej ľahkej vonkajšej rolety je komfortné diaľkové ovládanie s tichým chodom a plynulým polohovaním. Motor je poháňaný energiou zo slnka, takže roletu ľahko namontujete aj na staršie okná VELUX bez nutnosti zložito privádzať elektrinu. Dobíjanie funguje na báze denného svetla, teda nezávisle na intenzite slnečného žiarenia. Solárne napájaná batéria poskytuje dostatok energie až na 200 operácií.

Vychutnajte si výhľad

Ak chcete aj v lete pracovať v príjemnom prostredí, no zároveň sa radi pozeráte z okna na okolie, potom je pre vás vonkajšia markíza z priesvitnej tkaniny ideálnou voľbou. Pomáha odraziť slnečné lúče skôr, ako dopadnú na sklo strešného okna, takže dokáže výrazne znížiť teplotu v interiéri a odtieniť rušivé slnečné žiarenie. Zároveň prepúšťa dostatok svetla dovnútra, a nebráni vám vo výhľade. Markízy VELUX sú vyrobené zo 100 % polyesterovej sieťoviny, ktorá odolá poveternostným vplyvom a zaručí dlhú životnosť. Sú k dispozícii s manuálnym alebo diaľkovým ovládaním na elektrický alebo solárny pohon.

Ovládanie mobilom aj inteligentná ochrana pred horúčavou

Rovnako ako všetky diaľkovo ovládané výrobky VELUX, aj vonkajšie tienenie VELUX  na solárny alebo elektrický pohon možno ľahko napojiť na inteligentné technológie. VELUX App Control umožní ich ovládanie prostredníctvom aplikácie v mobilnom telefóne, kde je možné nastaviť aj vlastné scenáre tienenia – napríklad pravidelné ranné vytiahnutie rolety ako budíček. Stiahnuť či vytiahnuť roletu možno prejdením po displeji alebo vyslovením hlasového pokynu. Okná a tienenie môžete ovládať nielen doma, ale aj na cestách, takže sa už nemusíte obávať, že zabudnete zatvoriť strešné okno.

Rovnako komfortné je ovládanie vonkajších roliet s inteligentným riadiacim systémom VELUX ACTIVE with NETATMO, ktorý navyše pridáva viacero funkcií automatického riadenia. Sleduje miestnu predpoveď počasia a sťahuje rolety vtedy, keď je to pre príjemnú teplotu v interiéri najvýhodnejšie.

Vedeli ste, že…

Ľudské telo prekvapivo dobre znáša vysoké teploty. Podľa štúdie, ktorú uverejnila Univerzita v Sydney, sa človek dokáže vyhnúť prehriatiu aj pri 46 stupňoch Celzia, ak nevykonáva žiadnu aktivitu, má na sebe minimálne oblečenie, je v miestnosti s veľmi suchým vzduchom a dodržiava pitný režim. Ak by však bol aktívny alebo len pracoval za stolom, 35 stupňov je už absolútne maximum, ktoré by bol schopný zvládnuť. A aj vtedy by musel počítať so silným potením, ktoré takmer znemožňuje sústredenie alebo odpočinok. Chladné miesto s čerstvým vzduchom je preto dôležitou súčasťou vášho domova.

Zdieľajte článok na sociálne siete