Raw strava a jej benefity

Nájdite aj vy svoj balans v zdravom stravovaní.

Možno si myslíte, že raw je výstrelkom poslednej doby, kedy už ľudia nevedia, čo si vymyslieť. Prvým propagátorom raw food bol už na konci 19. storočia švajčiarsky lekár Maximilian Bircher-Benner, vynálezca müsli. V 80. rokoch minulého storočia živú stravu spopularizovala autorka kníh o zdravej výžive Leslie Kenton, ktorá presadzovala podiel 75 % surových potravín v jedálničku.

Čo je raw stravovanie?

Jedlo pozostáva väčšinou alebo úplne zo surových a nespracovaných potravín, keďže raw stravovanie vychádza z predpokladu, že tepelne spracovaná strava prichádza o svoje výživové hodnoty. Jedlo sa považuje za „raw“, ak nikdy nebolo vystavené teplote vyššej ako 40 – 48 °C. Vylúčené je tiež pasterizovanie, rafinovanie, zásah pesticídmi alebo spracovanie jedla iným spôsobom. Na to, aby ste sa mohli hrdo hlásiť k raw spôsobu stravovania, by mala byť vaša strava zložená minimálne v podiele 75 % z raw potravín. Obmedzenie sa na surové potraviny znamená, že musíte, bohužiaľ, odstrániť niektoré zdravé potraviny, ako veľa celozrnných obilnín, quinou či hnedú ryžu.

Čo a ako môžete jesť

Jediné prípustné spôsoby, ako môžete spracovať jedlo, ktoré zjete, sú: odšťavovanie, mixovanie, mletie, strúhanie, krájanie, sušenie ovocia a zeleniny či klíčenie semien a strukovín. Zástancovia raw stravy sú presvedčení o tom, že varenie jedla je škodlivé pre ľudské zdravie, pretože ničí prírodné enzýmy v potravinách a znižuje ich obsah živín. Raw food potravinami nezaťažujete svoje telo chemickými prídavnými látkami, „éčkami“, farbivami, konzervantmi, umelými sladidlami, rafinovaným bielym cukrom a tak ďalej. Takýto spôsob stravovania má na svedomí zlepšenie stavu pleti a vlasov, zlepšenie trávenia, zvýšenie obranyschopnosti organizmu a celkovej vitality aj prevenciu vzniku niektorých chorôb. Podľa vedeckých štúdií ženy konzumujúce výrazný podiel surovej stravy trpia nižším rizikom vzniku rakoviny prsníka ako ostatné. Raw potraviny zvyšujú odolnosť organizmu voči infekčným chorobám lepšie ako očkovanie.

V skupine jedál, ktoré teda nie je potrebné tepelne upravovať, sú:

  • ovocie – čerstvé alebo sušené,
  • zelenina,
  • naklíčené alebo namočené zrná a strukoviny,
  • orechy a semená,
  • surové vajcia alebo mliečne výrobky, ak je to potrebné,
  • mlieko z orechov, napr. mandľové mlieko,
  • oleje lisované za studena,
  • morské riasy,
  • surové mäso alebo ryby, ale tomuto je lepšie vyhnúť sa úplne.

Na všetko ostatné teda môžete zabudnúť, nápoje nevynímajúc. Dokonca aj káva a čaj prechádzajú tepelnou úpravou, takže sa s nimi musíte rozlúčiť. A nielen to. Možno si myslíte, že by bolo jednoduché doplniť si potrebné, telu chýbajúce prospešné látky prostredníctvom výživových doplnkov, zástancovia raw stravy však zdôrazňujú, že povolené surové potraviny obsahujú všetko, čo potrebujú, a preto nie sú povolené ani tie.

Je to pre nás naozaj tým najlepším?

Zástancovia veria, že konzumácia surových potravín je ideálna pre ľudské zdravie, má mnoho výhod vrátane úbytku hmotnosti a lepšieho celkového zdravia. Spracované ovocie a zelenina sú považované za potraviny s nižšou nutričnou hodnotou ako ich čerstvé varianty v dôsledku straty vitamínov počas spracovania. Avšak zdravotnícki odborníci varujú, že konzumácia väčšinou surovej stravy môže viesť aj k negatívnym zdravotným následkom.

Bakteriálne príčiny ochorení

Ochorenia hnačky sú jednou z najčastejších infekčných príčin úmrtí a zdravotného postihnutia na celom svete, najmä v oblastiach so slabou hygienou. Potraviny, ktoré sa najčastejšie spájajú s hnačkou, sú surové alebo nedostatočne tepelne spracované. Medzi bakteriálne príčiny patria Salmonella, Shigella, Clostridium, Staphylococcus, Campylobacter a Vibrio. Bakteriálna infekcia môže byť spôsobená prítomnosťou mikroorganizmov v potravinách alebo predformovanými toxínmi v potrave ako pri hnačkách spôsobených baktériami. Vajcia môžu byť tiež zdrojom infekčných organizmov. Salmonella môže ľahko prejsť cez škrupiny novo položených vajec, najmä v mokrom kontaminovanom prostredí. Nepasterizované mlieko je ďalším zdrojom organizmov, ako sú brucella a Salmonella, ktoré spôsobujú infekcie prenášané potravinami. Podľa jednej štúdie mali niektorí ľudia po dlhom období dodržiavania raw stravovania zvýšené riziko erózie zubov.

Ak nájdete správny balans a kompromis, budete sa stravovať zo 75 % živou stravou a 25 % tepelne upravenou, mali by ste na sebe pocítiť týchto 20 benefitov:

  1. Môžete sa vyliečiť z drvivej väčšiny všetkých chorôb a zdravotných problémov.
  2. Zdá sa, že nadbytočná váha sa po prejdení na raw food (živú stravu) jednoducho rozplynie a jedením živej stravy môžete tiež zvrátiť ručičky času. Omladnete.
  3. Hlavným dôvodom, prečo surová a živá strava pomáha zvrátiť alebo spomaliť proces starnutia, je vysoká hladina vitamínov, stopových prvkov a antioxidantov, ktoré sa v tomto stave potravy nachádzajú.
  4. Ak jete surovú stravu, živíte vaše telo a vaše bunky živými potravinami, ktoré sú plné vitamínov, minerálov, enzýmov a iných životodarných látok, ktoré sa inak varením ničia. Pre každú funkciu v tele potrebujeme enzýmy. Na chodenie, rozprávanie, dýchanie a pohyb. Život sám závisí na enzýmoch a varenie potravy ich zabíja. Enzýmy sa ničia, ak sa jedlo zahreje nad 42 – 44 °C.
  5. Môžete jesť sladkého (ovocia), koľko vám hrdlo ráči. Ak sa dosýta najete zrelého sladkého ovocia, úplne vás prestanú lákať nezdravé sladkosti. Okrem toho, z ovocia (ak ho jete samostatne) sa nepriberá.
  6. Ponuka dezertov je tiež veľká a chutná a keď sú vyrobené zo surových živých potravín, nemusíte sa po nich cítiť vinne a príležitostne si ich dovoliť. Ibaže pri dostatku ovocia po nich ani nebudete túžiť.
  7. Prvá vec, ktorá pri varení mizne, je obsah vody. Naše telá pozostávajú zo 60 % – 75 % vody. Zelenina a ovocie sú naplnené najčistejšou organickou vodou.
  8. Varenie ničí 50 % bielkovín v jedle. Tiež sa ničí 50 až 80 % vitamínov a minerálov. Kyslík sa varením stráca a tvoria sa škodlivé voľné radikály. Varenie jedla tiež vytvára denaturované tuky a bielkoviny.
  9. Štúdie, ktoré spájali tuky s obezitou, vysokým výskytom rakoviny, infarktmi, zlyhaním obličiek, vysokým krvným tlakom, vysokou hladinou cholesterolu, angínou, kardiovaskulárnymi ochoreniami a všetkými ostatnými chorobami, ktoré upchávajú cievy a bránia v prietoku krvi, boli robené na tepelne spracovaných tukoch.
  10. Surové tuky, ako avokádo, kokosové orechy, oriešky a semienka, sú v určitej (nie veľkej) miere súčasťou zdravej stravy. Tieto tuky obsahujú antioxidanty a oleje, ktoré pomáhajú kĺbom, nervom a kostiam.
  11. Surová strava uvádza do rovnováhy hormóny, podporuje zdravú plodnosť a zvyšuje sexuálnu túžbu. Živá strava je nositeľom života. Ak sa živé potraviny zasadia, vyklíčia a budú rásť.
  12. Je úplne bežné, že ľudia, ktorí jedia surovú a živú stravu, sú neustále v prirodzenom stave „radosti“ – veľmi príjemného pocitu.
  13. Žiadna strava – vrátane vegetariánskej alebo vegánskej – sa nepriblíži k produkovaniu zdravia a krásy tak, ako to umožňujú surové a živé potraviny. Je to jednoduchý a nezvratný fakt: „Živé potraviny“ tvoria živé telo. „Mŕtva strava“ tvorí mŕtve telo.
  14. Pri jedení surovej živej stravy pocítite značne zlepšený stav mysle a jasnosť. Po niekoľkých dňoch od začiatku konzumácie čisto surovej stravy ľudia pociťujú zlepšenie nálady. „Mentálne“ výťahy zo zastretej mysle. Jedením surovej živej stravy sa budete cítiť energickejšie, ale tiež pokojnejšie a schopní sústrediť sa a lepšie sa koncentrovať.
  15. Táto strava vás pozitívne ovplyvní na každom stupni, fyzicky, mentálne, emocionálne a duchovne. Tiež podporí vyššiu hladinu vedomia. Vaše telo sa bude pretvárať a napraví samo seba. Telo sa začína koncentrovať na obnovu namiesto využívania energie na trávenie potravy.
  16. Keď starneme, vyčerpáva sa prirodzený zdroj našich telesných enzýmov, a tento zdroj potrebujeme doplniť potravinami, ktoré jeme. Enzýmy nielenže ovplyvňujú náš imunitný systém, ale tiež funkciu nášho mozgu a hladinu našej energie. Dôležitým aspektom procesu starnutia je vyčerpanie enzýmov. Naše bunky sa prestávajú deliť, náš imunitný systém sa vypne, naša rezerva enzýmov sa počas života jedením varenej stravy vyčerpá.
  17. Raw strava pomáha pri prekonaní závislostí na káve, cigaretách a alkohole.
  18. Na udržanie našej pleti, nechtov a vlasov žiarivých potrebujeme antioxidanty, ktoré sa hojne nachádzajú v surových a živých potravinách.
  19. Jedenie surovej a živej stravy pomáha zabezpečiť vlastnú acidobázickú rovnováhu v tele. Prekyslené telo môže viesť k akútnym alebo chronickým chorobám. Varenie robí jedlo kyslým. Surové potraviny sú zásadité potraviny.
  20. Nemusíte variť, čím vám vznikne množstvo času pre seba a pre svoje hobby! Na to si veľmi rýchlo zvyknete. Neexistuje totiž jednoduchší spôsob prípravy jedla, ako niečo si obrať alebo kúpiť (to by ste museli pri akejkoľvek strave) a zjesť.

(www.vitarian.sk)

Zdieľajte článok na sociálne siete